Khamis, Disember 11

Lahir tahun1980-an

Sesiapa yang lahir tahun 1980-an, sure teringat benda2 nih semua kan...
  • kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats,Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.
  • berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...
  • ingat tak, misi/nurse kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.
  • ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh ramai yg beli susu bawa balik..
  • cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.pukul tapak tangan...kan?
  • semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, nasi lemak ke 30 sen jek kat kantin.
  • Dulu, van vitagen selalu dtg sekolah. Sesape yg nak beli kena tulis kat form…
  • time skolah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...
  • internet? email? mendalah ape tu?
  • CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je.
  • kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.
  • tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.
  • Dulu budak2 pompuan suka main getah..heheh..main ting-ting lerr..siap conteng kat simen sekolah pakai kapur.
  • Dulu, ada subjek muzik..seronok boleh main rekoder…
  • tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...
  • lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.
  • lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...
  • permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk...
  • kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!
  • lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.
  • Dulu budak lelaki suka main “bola” dalam kelas..tapi bola kertas…
hmmm....jom kite check, kite nih dah tua ke?...

  • kalau korg paham ape yg korg baca kat atas, sure tersenyum
  • banyak member sekolah dah kawin dan dah ada anak...kan?..
  • korang sure pelik bile nengok bdk2 kecik main komputer..selamba jee
  • kite sure geleng kepala bile nengok bdk2 skolah menengah guna handpohe
  • kite dah x banyak sembang2 dengan member guna telefon rumah lagi setiap hari..(guna handphone jee)
  • bile jumpa member lama dari zaman sekolah, kite seronok bersembang pasal cerita2 lama, cerita2 kelakar zaman kecik2 dulu..zaman tengah nakal...
  • dan yang pasti umur kiter semakin tua..dan dah nak mencecah 30thn..hahahaha



7 ulasan:

ShizKassim berkata...

letak laa gambar skali..baru feelll

rad berkata...

bukan tua tp dewasa...mcm puan et ckp...

Pyka berkata...

tul la tuh aisha..bdk2 skrg untung btul..tp zaman kite kat sek dulu tetap lagi best..plg tak leh lupa beli kopk pedas kat umah aisha time rehat kt sk larkin1 dulu..jajan paling best n kite suke time tuh..hehheh mmg x leh kenangan dulu kan..ingat lagi tak shafiee?mana die erk skrg..heheh

naz ilyn berkata...

Salam...

geli hati rasa... teringat zaman kanak-kanak... walaupun sy lahir tahun 70an tapi tidak banyak bezanya... tentang pembaris kuning tu... suka main bila waktu rehat... nak sampai akhir tahun dah jadi separuh dah... kekadang asik hilang jer terpaksa pinjam dengan kelas sebelah...

masa kecil rajin jaga gigi kalau dentist dtg selamba jer sebb tak pernah kena reper.

tak suka kalau kawan2 beli jajan 'rokok' chewing gum... rasanya macam orang jahat jer...

bebudak sekarang ni kerja tak der lain belek h/p, main game, ngadap tv 24jam...

p/s: mane kekawan lama... rasa nak bercerita tentang kisah kita...

Qaseh berkata...

pyka, shafiee x tau kat mane..tapi hairulnizam kenal?...hari tuh, cek punya cek rupa2nya dia ada beli umah kat jp perdana..dah kawin dah dia.. dan paling best kawan kite dah jadi pelakon..wan sharmila...kan kawan baik pyka..hehehe

Qaseh berkata...

betul kak nazlyn..zaman sekarang bdk2 canggih sangat..main ps2 laa..psp laa..ntah mcm2 lagi..dulu kite main pondok2 jek...

ET a.k.a ELLISATHUL berkata...

seronokkan time sekolah2 dulu...
rasa mcm nak patah balik je ke zaman sekolah rendah ngan menengah...bestnyer...

betul radiah, bukan tua tapi dewasa....kerana perkara2 seperti di atas tuhla mendewasakan kiter...hehehe...