Rabu, Disember 14

:: koleksi buku ilmiah ::

Salam,

Semalam, selepas membawa superboy pi hinjet kat klinik, aku dengan suka hati telah membawa superboy pi jenjalan sesambil pi pos opis Larkin Sentral untuk renew  balik lesen aku yg dah expired  lebih 4 bulan lepas. Maka sebelum renew lesen tuh, aku telah berjaya melepaskan diri daripada pak JPJ daripada kena saman...hahahah....

Sesambil aku dok berjalan2 kat Larkin Sentral tuh, tetiba mata sangat berminat dengan buku ni,

dan akhirnya aku berjaya membelinya dengan semangat yang sangat berkobar2 untuk membacanya.
Bila balik jek umah, aku terus dok membaca buku ni dan baru setengah je sempat aku baca... almaklum la banyak sangat rutin harian yg kena dilakukan sebagai isteri dan ibu.. tapi sebelum tidur dan bangun je tidur sempat juga membaca 5-6 helai. Apabila baca buku ni, sangat2 la aku insaf dan kadangkala membuatkan aku terpaku, terpana dan terfikir banyak benda... sungguh!
Kalau korang nak tau serba sedikit, aku bagi sinopsis je..kalau nak lebih baik, beli la kat mane2 toko buku...

Pada bulan November 2009, dunia dikejutkan dengan filem arahan Ronald Emmerich yang bertajuk 2012. Idea asal filem ini dipetik daripada kalendar kaum Maya yang mendakwa kitaran besar dunia tempoh ini akan berakhir pada tahun 2012 atau lebih tepat lagi pada 21 Disember 2012. Selain disokong oleh kalendar kaum Maya yang banyak didakwa berlaku secara 'kebetulan', mereka juga mendakwa pada 2012, sistem suria kita (Galaksi Bima Sakti) akan mengalami konfigurasi luar biasa, medan magnet bumi menjadi lemah dalam masa yang pantas, fenomena hubungan perubahan medan magnet bumi dan hubungan manusia berlaku dan lebih menarik lagi adalah perlanggaran planet Nibiru (Planet X) dengan bumi. Filem ini turut dibahas dan dikaji oleh ramai para intelek termasuk daripada NASA sendiri.

Muhammad Alexander mengkaji peristiwa kiamat ini sebelum filem 2012 ini ditayangkan. Kajian ini dimuatkan di dalam buku Armageddon: 2012 yang membahas kekeliruan para intelek dalam menghasilkan filem 2012 serta membahas fenomena kiamat yang disebut di dalam al-Quran dan hadis secara kronologikal. Turut dimuatkan gambar, carta dan hasil-hasil kajian mengenai kiamat yang dilakukan oleh para saintis. Ini menjadikan buku Armagedon 2012 sebagai buku yang membahaskan tentang kiamat yang terlengkap, tersusun dan gambaran yang mudah difahami.

Penulis adalah pesyarah di Universiti Brawijaya, Indonesia. Beliau kini dalam proses mendapatkan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Sejarah dan Peradaban. Beliau banyak menghasilkan kajian mengenai Yakjuj & Makjuj, Zulqarnain dan hari kiamat. Antara buku bestseller beliau adalah Yakjuj & Makjuj: Bencana di Sebalik Gunung (2009) dan Alexander adalah Zulqarnain (2010).**Buku ni merupakan buku kedua daripada karya Muhammad Alexander yang telah aku baca. Sebelum ni tentang Yakjuj dan Makjuj. Dan aku sangat berpuas hati dengan jalan cerita dan penceritaan beliau.


:: katak oh katak ::


Katak oh katak...
rupa-rupanya katak ni ada banyak jenis bukan sahaja ada pelbagai warna, tapi ada juga pelbagai saiz, ada kecik ada besar.

Tapi yang aku jumpa selalu saiz kecik2 jek.. yang paling besar pernah aku jumpa katak kodok.. tuh dah kira katak paling besar la yg pernah aku jumpa.. tapi rupa2 nya ada lagi katak yang besar.. dan katak tuh adalah katak Goliath Frog. Selalunya katak yg kita selalu kita tgk boleh diletak atas tapak tangan je, tapi katak Goliath Frog (Conraua Goliath) ni merupakan katak yang terbesar dalam kalangan katak-katak yang ada kat dunia ni. Katak ni boleh membesar sehingga 3 kaki panjangnya dan boleh seberat baby baru lahir dengan berat 7 lbs atau 3.2 kg...

Katak Goliath ni berwarna coklat dimana warna ni membantu katak ni untuk bersembunyi atau menyembunyikan diri. Katak2 ni banyak terdapat di Cameroon dan Equatorial Guinea di western Africa. Sepekara yang unik tentang katak ni , katak ni x seperti kodok yang mempunyai suara yang sangat "merdu". Katak ni juga biasanya makan ketam, dan kadangkala makan juga la serangga mcm katak2 lain. Katak ni boleh hidup sehingga 15 tahun.. hebat katak ni!korang tengok la saiz katak ni?..perghh memang besar giler...


budak2 ni dah anggap katak ni macam barang menan diorg jek.. best la korang!