Khamis, Januari 31

::air mata::


Assalamualaikum w.b.t

Hari ni tiba-tiba air mata aku gugur lagi... sedih.. kesedihan merangkap kerinduan dengan anak-anak di JB. Maklum la, minggu ni memang aku tidak dapat pulang menjengguk anak-anak. Ada aktiviti menanti Sabtu ni di sekolah. Walaupun kerinduan membuak-buak bagai johan, tapi kewajipan aku pada amanah Allah yang satu ni, dan amanah yang masih belum mendapat kelulusan sepenuhnya adalah penting juga, maka perlulah aku berkorban masa dan kerinduan aku pada anak-anak.

Kesedihan kali ni bertambah parah sebab si suami berada disisi aku. Memanglah kalau ikutkan seronok sebab si suami ada berdekatan dengan aku, tapi itu la yang paling sedih sangat sebab anak-anak tiada kami di sana untuk mengadu nasib. Iyalah, walaupun anak-anak memang selamat dibawah jagaan si atuk ayah dan atuk mak, namun kesedihan terlalu kuat sebab anak-anak tiada disisi kami. Kalau dulu, kesedihan tu berkurangan sedikit sebab si suami masih ada disisi anak-anak di JB untuk mengadu domba. 

Anak-anak aku, memang rapat dengan atuk ayah dan atuk mak, tetapi aku dapat rasakan anak-anak akan bertambah seronok kalau kami berdua turut ada dalam lingkungan mereka. Kasih sayang mereka juga akan kukuh.

Sedih sebab aku memang tidak dapat perhatikan sepenuhnya kemajuan si kakak sejak dari tahun lepas lagi, aku tidak dapat sama-sama melakukan kerja rumah dengannya. Aku kurang mendengar masalah kakak melainkan jika aku pulang Sabtu dan Ahad. Sejauh manalah si kakak dapat luahkan kegembiraan dan keseronokkan dia disekolah. Dulu semasa adanya aku disisinya, setiap balik sekolah pasti ada saja cerita kakak di sekolah. Walaupun pada hakikatnya perkara itu berulang kali diucapkan, tapi sekurang-kurangnya kakak rasa seronok bercerita. Membacakan buku dan doa semasa tidur pun aku hanya berkesempatan lakukan sekiranaya cuti. Memang itu la perkara yang sangat menyentuh hati aku dikala ini. 

Sabarlah wahai hati, redakanlah kegusaran dalam jiwa aku...
Lindungilah anak-anak..


p/s : sangat-sangat merindui kalian...