Jumaat, Disember 5

Renungan Bersama

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia...

Dia bertanya kepada Tuhan : " Para malaikat disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya begitu kecil dan lemah ?"

Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu ."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia."

"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"

"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?"

"Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara."

"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?"

"Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa"

"Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?"Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya"

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi"

"Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu"

Disaat itu, Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar, dan sang bayi bertanya perlahan

"Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?"

"Kamu akan memanggil malaikatmu itu: "IBU "

Ingatlah sentiasa kasih sayang dan pengorbanan ibu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa..... Dialah sesatunya harta yang tiada galang gantinya dunia akhirat....

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak yang sedang embesar...sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu...

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

1) Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,

2) Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,

3) Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, dan dosa-dosa yang silam

4) Di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."

Anak Mama

Hari nih, seperti rutin harian, Qaseh akan ikut aku pi keje..kitorg breakfast dulu baru, pekena telur rebus/telur separuh masak dengan roti canai..Qaseh menu dia makan telur separuh masak atau telur rebus. Aku hanya makan sekeping roti, huband aku 2 keping..Dalam perjalanan nak pegi keje, Qaseh aku memang banyak tanya,


babak 1

Qaseh : Mama apa ni?..(sambil tunjuk sign borad DIGI )

Aku : Itu itik, saying..

Qaseh : Ukan, (bukan)..duck

*aku senyum jek..


babak 2

Qaseh : Mama apa ni?..(sambil tunjuk sign board Giant)

Aku : Giant, sayang. Nak pegi giant tak?..

Qaseh : Nak.

Aku : Pegi giant nak tengok ape?

Qaseh : cat

Dalam troly nak pi shopping


*aku senyum jek…Qaseh sekarang dah pandai nak tanya ape itu, apa ini…kadang2 berulang2 kali dan dia sure ingat jalan nak pegi Giant, jalan nak hantar aku pi work..jalan balik umah tok ayah, jalan umah nenek..semua dia ingat…


Dalam umur 1th 8 bulan, aku lihat Qaseh dah mula nak mengeja dan mengenal huruf serta number. Kadang2 kalau tengok gambar, dia sure kenal punya…dan paling aku seronok kalau lagu atau iklan dekat t.v atau radio, sure dia lompat2 dan siap menyanyi lagi…(tapi bunyi yg dengar hanya yg hujung jek..)

Kalau pegi taman, sure Qaseh seronok…sebab dapat main buai laju2..siap nyanyi lagi..

‘uwai aju aju…

Ampai okok ena..

Ape alam aju..

Untum nga na..


Kalau kat taman permainan, kdg2 x cukup sejam…panjat tangga laa…main gelungsur laaa…hish, kdg aku yg penat mengejar dia…ini antara fav mainan dia..kalau x cukup 6 kali main, x sah x turun..
Qaseh with her cousin Kakak Yaya
Comel anak mama pakai speck

*walauapa pun, mama tetap doakan Qaseh menjadi anak yg bijak dan solehah..