Jumaat, September 4

::mahu teruskan atau tidak??::

Niat hati aku hendak sangat pergi...sangat-sangat mahu...
Suami sudah izinkan.....
Mak ayah pun dah izinkan......
Anak-anak?......

Boleh kah aku??...
Mampukah aku??...
Tinggal 4 hari saja lagi......

::mengapa anak-anak kecil suka akan muzik?::

Muzik!! Semenjak dari zaman pertengahan lagi manusia mencari makna muzik. Bermula dari Medievel Period – Renaisance – Baroque – Classic – Romantic – Blues – New Orleans Style of Dixieland hinggalah Jazz – Rock dan Pop. Namun perkataan-perkataan seumpama ini masih belum mampu memuaskan jiwa yang berkehendakkan muzik dan pengertiannya. Muzik bukan seperti Catan yang statik, mendengar muzik harus diam, dengar dan tunggu sehingga ia habis dimainkan. Catan berorientasikan ruang ‘optik’ dan ruang ‘minda’ sedangkan muzik berasaskan ruang ‘masa’ manusia. Kesemua kerja-kerja seni adalah bahasa jiwa dan minda. Ia reflection dari pengkarya atau pemikirnya. Beza hanya medium dan tools.

Orientasi dan ciri-ciri muzik ini memang membebankan pengkaryanya. ‘Masa’ wajib diisi dengan sesuatu yang baik, sesuai dan bermakna. Mengetengahkan ‘idea’ pula harus disulam bersama emosi yang sejujur-jujurnya, tidak dibuat-buat.Di Eropah, hasil penyelidikan sains pada akhir kurun ke 17 telah menyedari bahawa selain nature muzik yang dicetus dari manusia, terdapat satu nature lain ( luaran ) yang amat besar peranannya pada muzik. ( sebelumnya, penemuan ini berlaku lebih awal di sebelah Asia Timur, tetapi tiada mass production dilakukan hasil dari penemuan itu ).

Ahli fizik telah menemui elemen ‘getaran’ atau vibration pada muzik. Dari situ berlakulah penemuan wave dan seterusnya accoustic. Setiap benda yang – bertembung – bergeser – akan menghasilkan vibration. Ia bergerak di udara sebagai sound wave, di kenali juga sebagi frekuensi bunyi. Penemuan ini telah menjadi titik mula berkembangnya muzik dan teknologinya diseluruh dunia hingga ke hari ini. Revolusi inilah yang telah melahirkan legenda – lagenda muzik yang kita kenal sekarang.Namun, perkembangan teknologi muzik tetap memerlukan keupayaan kreativiti manusia, lihat contoh bagaimana pada era awal muzik moden, Beethoven dengan bijak mengadaptasi bunyi nature iaitu daripada ‘bunyi‘ ketukan kayu kepada sebuah chamber muzik yang besar lagi harmonis dengan scale yang tepat.

Bagaimana pula Beethoven yang pekak badak boleh menghasilkan simfoni? Bagaimana beliau mengenal not hanya dengan melalui vibration ( getaran ) sahaja? Dan bagaimana pula beliau menikmatinya?Semua ini bukan misteri Buloh Betong tetapi ini sains dan disiplin ilmu.

Al Ghazali telah menukilkan sebuah madah “ muzik ibarat tahi lalat di muka, ia kelihatan manis tetapi jika terlalu banyak tahi lalat ia akan membuatkan muka jadi hodoh ”. Kita sedar pada realiti. Muzik kini bukan lagi sekadar menjadi gaya hidup dunia moden tetapi telah menjadi satu keperluan, seperti kopi, teh dan pakaian. Dari piring hitam hinggalah caller ringtone, semua itu muzik – yang sentiasa akan menghiburkan manusia. Kita pada asalnya hanya memiliki kehidupan serba ringkas, dari bercucuk tanam, mengembala, beramal ibadat, berkeluarga dan membiak seperti fitrahnya, namun kini perjalanan hidup semakin kompleks, nilai dan survival hidup telah berubah. Maka muzik dilihat sebagai suatu unsur yang memainkan peranan sebagai alat untuk manusia meluah rasa, berkomunikasi dengan harapan dan impiannya. Apabila sesuatu hal mencapai tahap menjadi ‘keperluan’ maka adalah ‘wajib’ keperluan itu di tunaikan kepada yang berhak menikmatinya.

Apa kaitan muzik dengan anak-anak???

Impuls untuk bergerak, bercakap, menyanyi dan memainkan irama adalah bahagian semula jadi dan amat penting bagi setiap manusia.

Muzik dianggap sebagai satu hadiah yang istimewa bagi mereka yang berbakat. Dalam penyelidikkan yang telah dilakukan, telah terbukti bahawa setiap bayi bermula dari fetus dalam rahim ibu hingga dewasa, telah bertindak secara intuisi pada muzik.

Bayi yang terdedah dengan muzik dan bunyi bunyian, akan lebih mudah dan cepat untuk belajar dana menerima input dari sekeliling mereka. Semakin awal rangsangan untuk fetus dalam rahim ibu, maka ia adalah satu oermulaan dalam "pendidikan" dan sekaligus mencetuskan suasana pengajian yang sihat. Keadaan ini telah dikaji dimana sel-sel otak dalam perhatian fetus merupakan pertumbuhan semasa.

Bayi, dalam kandungan adalah amat rapat dengan bunyi jantung ibu dan suara ibu serta bunyi sekeliling yang hampir dengannya. Muzik yang didengar memainkan peranan sebagai penghubung dan sekaligus merupakan rangsangan untuk lebih menumpukan kepada PENDENGARAN sekaligus membangunkan otak sihat. Dan adalah lebih sempurna jika bayi2 dalam kandungan mendengar muzik alunan dari Kitab ALLAH, dan insyallah akan melahirkan bayi yang sangat2 berilmu. Insyallah..membaca, memperdengarkan ayat2 suci kepada bayi dalam kandungan, adalah satu situasi yang sungguh membahagiakan. Teringat ketika mengandungkan anak2ku, apabila didengari dan dibacai dengan alunan ayat2 suci, maka akan terasa gerakan yang sungguh nikmat, sukar digambarkan dengan kata-kata.

Anak-anakku walaupun ayahnya terlibat 100% dalam bidang muzik, tetapi hanya 10% sahaja yang aku gunakan untuk mereka. Aku tidak mahu anak2 aku terlalu terdedah dengana dunia muzik, cukuplah sekadar "melepaskan batuk ditangga" aku mahukan anak2 aku lebih kepada dunia agama, namun itu semua hanyalah harapan dan doaku, mungkin masih awal telahan ku, walaupun bak kata pepatah, "anak-anak kecil ibarat kain putih, hanya ibu bapa yang harus mencorakkan". Memandangkan zaman sekarang lebih memonopoli dunia muzik sebagai sumber pendapatan, namun itu semua kehendak ALLAH s.w.t.

Semoga anak2ku akan berjaya dalam kehidupan mereka nanti. INSYALLAH...