Khamis, Januari 10

~ be BRAVE ~


Assalamualikum w.b.t

Kadang kala dalam hidup ni kita perlu bersikap berani. Keberanian adalah kesanggupan seseorang untuk menghadapi cabaran dengan yakin dan tabah hati. Keberanian itu perlu ada pada setiap orang tetapi ia harus tahu batas dan keupayaannya kerana keberanian yang melulu boleh mengakibatkan bencana. Pada aku seseorang yang berani itu adalah manusia yang sanggup hadapi risiko dan cabaran selain berani mencuba sesuatu yang baru. 

Berani perlu ada dalam diri tanpa perlu melaksanakan keberanian itu secara membabi membuta tuli dengan mengambil kira kemampuan yang ada pada diri dan juga akibat daripada tindakan yang akan diambil itu. Pada pandangan aku, hanya orang yang takut akan menemui apa itu keberanian dalam diri, kerana melalui keberanian seseorang itu mampu melakukan sesuatu yang ditakuti. Mereka mampu melawan ketakutan itu demi mewujudkan keberanian. 

Kalau nak bercerita tentang keberanian aku, wah..memang banyak.. salah satunya, dulu masa aku dapat lesen P. Aku takut nak bawa kereta di jalan raya hampir 2 tahun. Memang tak makan sentuh stereng kereta 2 tahun sebab fobia. Tapi aku TERPAKSA juga memberanikan diri membawa kereta disebabkan rakan aku yang paksa, kalau tak mesti sampai sekarang aku tak tahu bawa kereta, dan yang pasti aku tak tahu macamana cara nak menyelit time jalan jem, macamana nak bawa sampai 140 km/j, macaman nak  cari jalan guna GPS, macamana nak gi KLCC..hehehe.. Sekarang, keberanian aku telah berjaya melawan ketakutan dalam diri aku. 

Satu lagi, dulu aku takut pemalu gila nak berdiri depan orang ramai untuk buat presentation depan orang. Tetapi, ketakutan itulah yang telah berjaya membuatkan aku bakal menjadi seorang GURU. Hebat kan kuasa KEBERANIAN ni. Walaupun presentation aku tidak sehebat Dr Fadzilah Kamsah, tapi sekurang-kurangnya aku berjaya menjadikan diri aku presenter terbaik di hadapan pelajar (ayat-ayat poyos)...  dan mungkin akan sentiasa belajar untuk menghilangkan rasa takut... 

Ok, aku tahu macamana nak atasi perasaan takut aku kepada berani. Aku tahu kelemahan aku, dan aku tak nak kelemahan itu mengatasi keberanian aku, maka aku adalah amalkan sikit petua yang boleh dikongsikan...Insyallah, berkat keyakinan dan bantuan dari Allah s.w.t jua. Kalau aku rasa takut tahap cipan gigil satu badan, aku cuba baca ayat Kursy dengan kiraan ganjil sampai hilang rasa takut tu. Kalau rasa takut juga, bawa bertenang, tarik selimut nafas panjang-panjang dan baca kembali ayat kursy tu sampai kurang sikit rasa takut tu.. Insyallah!!!" there are those who say fate is something beyond our command, 
that destiny is not our own,
but i know,
our fates lives within us,
you only have to be brave enough to see it "p/s :  Keberanian akan menentukan cita-cita. Keberanian bangkit dari kegagalan. Berani adalah belajar dari kelemahan dan kesilapan. Berani membayar harga untuk KEJAYAAN!